DE1903400A1 - Process for preparing a concentrated or dry raw material for brewing purposes - Google Patents
Process for preparing a concentrated or dry raw material for brewing purposesInfo
- Publication number
- DE1903400A1 DE1903400A1 DE19691903400 DE1903400A DE1903400A1 DE 1903400 A1 DE1903400 A1 DE 1903400A1 DE 19691903400 DE19691903400 DE 19691903400 DE 1903400 A DE1903400 A DE 1903400A DE 1903400 A1 DE1903400 A1 DE 1903400A1
- Authority
- DE
- Germany
- Prior art keywords
- temperature
- mash
- grain
- units
- activity
- Prior art date
- Legal status (The legal status is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the status listed.)
- Pending
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C12—BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
- C12C—BEER; PREPARATION OF BEER BY FERMENTATION; PREPARATION OF MALT FOR MAKING BEER; PREPARATION OF HOPS FOR MAKING BEER
- C12C5/00—Other raw materials for the preparation of beer
- C12C5/004—Enzymes
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C12—BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
- C12C—BEER; PREPARATION OF BEER BY FERMENTATION; PREPARATION OF MALT FOR MAKING BEER; PREPARATION OF HOPS FOR MAKING BEER
- C12C7/00—Preparation of wort
- C12C7/04—Preparation or treatment of the mash
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C12—BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
- C12C—BEER; PREPARATION OF BEER BY FERMENTATION; PREPARATION OF MALT FOR MAKING BEER; PREPARATION OF HOPS FOR MAKING BEER
- C12C7/00—Preparation of wort
- C12C7/04—Preparation or treatment of the mash
- C12C7/047—Preparation or treatment of the mash part of the mash being unmalted cereal mash
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C12—BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
- C12C—BEER; PREPARATION OF BEER BY FERMENTATION; PREPARATION OF MALT FOR MAKING BEER; PREPARATION OF HOPS FOR MAKING BEER
- C12C7/00—Preparation of wort
- C12C7/28—After-treatment, e.g. sterilisation
- C12C7/282—Concentration or beerwort
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C12—BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
- C12C—BEER; PREPARATION OF BEER BY FERMENTATION; PREPARATION OF MALT FOR MAKING BEER; PREPARATION OF HOPS FOR MAKING BEER
- C12C7/00—Preparation of wort
- C12C7/28—After-treatment, e.g. sterilisation
- C12C7/285—Drying beerwort
Description
X 903400 X 903400
m. DlETBt JANDER m. DlETBt JANDER
·. MANFREDBONIN.G 97/15022 DE I7. Januar 1969·. MANFREDBONIN.G 97/15022 EN I7. January 1969
PATENTANWÄLTE
1!RLIN S3 (DAHLEM)
NfTTENWESIS
TfLEFON 16 13 03 PATENTANWÄLTE 1! RLIN S3 (DAHLEM) NfTTENWESIS
TfLEPHONE 16 13 03
des? Firmaof? company
N.V. CHKUIBCHB FAHRIEK "HAAHDEK n Naarden (Niederlande)NV CHKUIBCHB FAHRIEK "HAAHDEK n Naarden (The Netherlands)
"'verfahren z\m Zubareiton eines, konzentriert?!! oder trockonen Rohstoffes fur"'Procedural z \ m Zubareiton an s, concentrated? !! or trockonen raw material for
Die .Erfindung betrifft ein Verfahren zum Zubereiten eines konzentrierten oder getrockneten Rohstoffos für Brauswecke, bei dem eine stärkehaltig© Substanz; mit Wasser zu einer Maische vermischt wird, die auf einer temperatur von nicht mehr als 55°C gehalten und der Einwirkung von Protease und von Amjlase ausgesetzt wird, bei dem die Enzyme nach Ver~ flüssi^ung uad Verzuckerung der Stärke durch Erhöhen dorThe .Erfindung relates to a method for preparing a concentrated or dried raw material for brewing purposes, in which a starchy © substance; is mixed with water to form a mash, which is kept at a temperature of not more than 55 ° C and exposed to the action of protease and amylase, in which the enzymes after liquefaction and saccharification of the starch by increasing it
— 2 «*- 2 «*
909831/0203909831/0203
' . ■ : BAD ORIGINAL'. ■: BAD ORIGINAL
Temperatur unwirksam g&aacht werden und bei dem schließlich die Maische gefiltert und das Wasser aus dieser entsogen wird.Temperature will be ineffective and at the end of the day the mash is filtered and the water is removed from it.
Die Erfindung bezieht aich außerdem auf ein Verfahren aur Herstellung von Bier oder ähnlichen alkoholischen Getränken durch Pennentieren einer Würee·The invention also relates to a method aur Production of beer or similar alcoholic beverages by penning a sausage
Bei dem herkömmlichen Bauverfahren verwendet man Gerate, die ^ sum Keimen gebracht wird (mälzen), und die danach durch Sarren in Trockenmalz umgewandelt wird, das das Hauptauegangsmaterial für die Bierbrauerei darstellt. Malz ist ein verhältnismäßig teures Material, da das Mälzen eine erstklassige Gerste mit guter Keimfähigkeit erfordert. Außerdem ist die Güte dos Maises nicht gleichbleibend» und dessen Zubereitung setzt gründliche technologische Kenntnisse und umfangreiche Einrichtungen baw. Investierungen voraus« Die Umwandlung von Hals in ferraentierbatre V/ürsse erfordert gleichfalls große iürfahrung und eine besondere 7ersuckerunfcsanlage, den sogenannten Kocher. Wegen des komplizierten VerBuckerungsverfahrens kann die Zubereitung der» Wiirse nicht kontinuierlich, durchgeführt «orden·In the conventional construction method one uses devices that ^ sum germination is brought (malting), and afterwards by Sarren is converted into dry malt, which is the main raw material for the brewery. Malt is a relative expensive material as the malting is a first class barley with requires good germination. Besides, the goodness is dos maises not constant »and its preparation is thorough technological knowledge and extensive facilities baw. Investing ahead «The conversion of neck into ferraentierbatre V / ursse also requires a great deal of experience and a special one 7ersuckerunfcsanlage, the so-called cooker. Because of the complicated The preparation of the »Wiirse not continuously, carried out
j) Ia Braugewerbe besteht ein Bedarf für eis Verfahren sua Suberaiten eines Rohstoffes in konzentrierter Form, das billig m transportieren 1st, und aus dem nach dem Verdünnen oder Auflösen Bier hergestellt werden kann. -j) In the brewing trade, there is a need for a process sua suberaiten a raw material in concentrated form, which is cheap m transport 1st, and out of which after diluting or dissolving Beer can be made. -
Zum Zubereiten einer evaporierten und konzentrierten üiirse sind einige Verfahren bekannt (vgl. The Brewers Digest j£ (1964.) Kr.7, 24; offangelegte holländisch® Patentanmeldung 66,0108? und die U.S.A,-Patentschrift Nr:· 3 2°X> 153)-·' B®i allen diesen Verfahren besteht das Ausgangsmaterial aus Malawirss, die mit dan herkömmlichen Einrichtimgon subereitefc wird und die einenA number of methods are known for preparing an evaporated and concentrated urese (cf. The Brewers Digest j £ (1964.) Kr.7, 24; published Dutch® patent application 66,0108? And the USA patent no: 3 2 ° X > 153) - · ' B ®i all these processes the starting material consists of malawirss, which is prepared with the conventional furnishing and the one
9QS835/01829QS835 / 0182
BAD ORIGINALBATH ORIGINAL
Feststoffgehalt von gewichtsmäßig ungefähr 12# aufweist· Die Evaporation wird in mehreren Stufen in einem Vakuumeva— poratör durchgeführt« um nachteilige Einflüsse auf die Faroe und die Güte des Konzentrats zu vermeiden· Diese Verfahren sind daher kompliziert und erfordern umfangreiche Einrichtungen.Has a solids content of approximately 12 # by weight The evaporation is carried out in several stages in a vacuum eva- poratör carried out «about adverse influences on the Faroe and the goodness of the concentrate to avoid · These procedures are hence complicated and require extensive facilities.
Ferner sind einige Verfahren bekennt, hei denen ungemalztes Korn das H&uptausgangematerial ist, das für die Zubereitung einer Würze der Einwirkung von Enzymen ausgesetzt wird (vgl· U.S.Λ,-Patentschrift Sr0 5 081 172 und die niederländische Patentanmeldung Nr, 260 926). Nach dem in dan britischen Patentschriften Hr. 1 014 114 und 1 083 *85 offenbarten Verfahren wird das ungemäizte Korn ensyraatisch verflüssigt und das eich hierbei ergebende Produkt einer durch Mälfton erhaltenen Maische zugesetzteFurthermore, some processes are known in which unmalted grain is the raw material that is exposed to the action of enzymes for the preparation of a wort (cf. US Pat. No. Sr 0 5 081 172 and Dutch patent application No. 260 926). According to the in dan British patents Mr. 1 014 114 and 1 083 * 85 disclosed processes, the unmulked grain is ensyraatically liquefied and the calibrated product is added to a mash obtained by Mälfton
Xn der offengelegten niederländischen Patentanmeldung Nr. 67*01014 ist ein Verfahren beschrieben, nach dem aus einem mehlhaltigen Material ein Extrakt gewonnen wird, der in der Brauerei als Rohstoff verwendbar 1st· Eine stärkehaltige Substanz, wie gemahlenes Korn, dient als AusgangsDaterialt aus d«a unter Zusatz von nasser eine Maische bereitet wird. Durch Zusetzen einer Saure wird der pH-Wert so bemessen, daß eine Peptisieruntterfolgt, wobei die im Material vorhandenen natürlichen Enayme froigesetet werden. Bei einem pH-Wert von 5*0 bis 6,0 erfolgt ein« Einwirkung eines proteolytischen und eines aoylolytischen Enssyma, vorsugsweiso in dieser Reihenfolge; danach werden die Ensyme durch Erhöhen der Temperatur unwirksam gemacht· Der gefilterte Extrakt kann in derselben Welse wie TTurse au Bier fermentiert werden,, es ist Jedoch auch ein Konzentrat herstellbar· Dieses bekannte Verfahren vermag nicht voll tsu befriedigen. Bekanntlich wirkt eine Säur* nachteilig auf die im Korn vorhandenen natürlichen Eniyme ein,Xn laid-open Dutch patent application no. 67 * 01014 a method is described, according to the farinaceous of a material, an extract is obtained which can be used in the brewery as a raw material A starchy substance, such as ground grain is 1st · when AusgangsDaterial t of d " a mash is prepared with the addition of wet. By adding an acid, the pH is adjusted in such a way that peptization takes place, whereby the natural enzymes present in the material are frozen. At a pH value of 5 * 0 to 6.0, a proteolytic and an aoylolytic Enssyma take place, preferably in this order; then the enzymes are rendered ineffective by increasing the temperature · The filtered extract can be fermented in the same way as TTurse au beer, but a concentrate can also be produced · This known process is not entirely satisfactory. It is well known that an acid * has a detrimental effect on the natural enzymes present in the grain,
90983$/0262$ 90983/0262
BAD ORIGINALBATH ORIGINAL
im besonderen auf die Protease. Aus der oben genannten Patentanmeldung geht nicht eindeutig hervor, ob die Saufe später neu» tralisiert wird. Wenn die Temperatur während des Ankeifflöns nicht über 750C hinaus ansteigt, so erfolgt nur eine begrenzte Extraktion. Außerdem werden die Zellulose und die klebrigen Bestandteile des Korns nur unzureichend gespalten, da die erforderlichen zytolytisohen Snays® fehlen. Dies 1st nachteilig, da die aufgelöste Zellulose, die Hemicellulose und die Kleber für die physikalisch-chemischen und organoleptlschen Eigenschaften ™ des Biers sehr nichtig sind, wie a.B«, die Schaumstabilit&t und der würzige Geschmack.in particular the protease. From the above-mentioned patent application it is not clear whether the booze will later be neutralized. If the temperature does not rise during the Ankeifflöns about 75 0 C out, so only a limited extraction. In addition, the cellulose and the sticky components of the grain are only broken down insufficiently, since the necessary cytolytic Snays® are missing. This is disadvantageous because the dissolved cellulose, the hemicellulose and the adhesives are very negligible for the physico-chemical and organoleptic properties of the beer, such as the foam stability and the spicy taste.
Bin weiterer großer Nachteil ist darin zu sehen, daß su schwach© Konzentrationen verwendet werden. Der Extrakt weist ©inen Feststoff gohalt von ungefähr 20-25 Gew.% auf, der nicht in eines Arbeitsgang wirtschaftlich und technisch auf günstige Welse erreicht werden kann und der sich auch nicht in einem Arbeitsgang zu einem Troekenprodukt vorarbeiten läßt· In der genannten Patentanmeldung ist nicht gesagt, in welcher Weise aus dem Extrakt ein Konzentrat hergestellt wird. Ein Trookenprodulct weist besondere große Vorzüge auf, da es leicht und billig transportiert werden kann und gut lagerfähig ist· Ein Konsentrat bereitet beim Ablassen und Pumpen häufig Schwierigkeiten, da es eine hohe ViokositUt besitzt und sogar kristallisieren Scann· Bei keinem der bekannten Verfahren, bei denen Enayroe verwendet worden, sind die enzyme tischen Zubereitungen hinsichtlich ihrer Aktivität standardisiert worden, obwohl dies für die Steuerung dee Verfahrens notwendig wäre, um den geeigneten Abbaugrad bestismen su können.Another big disadvantage is that su weak © Concentrations are used. The extract has a solid content of approximately 20-25% by weight, which is not in one Work process economically and technically in favorable catfish can be achieved and not in one step can be prepared to a dry product · In the mentioned The patent application does not say in which way a concentrate is produced from the extract. A Trookenprodulct has particularly great advantages, as it is easy and cheap to transport can be and is well storable Has high ViokositUt and even crystallize Scann · With none the known procedures in which Enayroe has been used, are the enzyme preparations in terms of their activity has been standardized, although this is for the control of the process would be necessary to determine the appropriate degree of degradation see below can.
£s hat sich gezeigt, daß ein Rohstoff für die Brauerei in konzentrierter oder getrockneter Form unter Vermeidung der oben£ s has been shown to be a raw material for the brewery in concentrated or dried form avoiding the above
^v ^ 909835/0262^ v ^ 909835/0262
BAD ORIGINALBATH ORIGINAL
genannten Mangel dadurch zubereitet werden kann, daßmentioned defect can be prepared in that
a) eine gemahlene, Stärke enthaltende Substanz mit Wasser von einer Temperatur von 30-5O0C au einer Ilaische mit einem FestBtoffgehalt von 25-30 Gew.# verrührt wird, daßa) a ground, starch-containing substance is stirred with water at a temperature of 30-5O 0 C in a glass with a solids content of 25-30 wt
b) Zellulose, Hami7.ellulaoe, Protease,«fc-Amylaee und, wenn gewünscht, Poktinase der Maische ·zugesetzt wird, wobei der pH-V/ert der Maische erforderlichenfalls so bemessen wird, daß die zugesetzten .Enzyme ihre günstigste Aktivität entfalten, daßb) Cellulose, Hami7.ellulaoe, Protease, «fc-Amylaee and, if desired, poktinase is added to the mash, whereby the pH value of the mash is measured, if necessary, in such a way that that the added .Enzyme unfold their most favorable activity that
c) die Maische auf einer Temperatur von 50»öO°(J gehalten wird, um Zellulosef Hemicellulose, Proteine und eventuell vorhandene Pektine abzubauen und sie aufzulösen, daß. c) the mash is kept at a temperature of 50 »OEO ° (J, f to cellulose hemicellulose, protein and possibly existing pectins degrade and dissolve them that.
d) die Maische auf eine Temperatur von 86-88°0 erhitzt wird, um die Stärkebestandteile zu verflüssigen, daßd) the mash is heated to a temperature of 86-88 ° 0, to liquefy the starch ingredients that
e) die Maische auf eine Temperatur von 55-62°Ö abgekühlte) the mash is cooled to a temperature of 55-62 ° Ö
und der Einwirkung eines Vörsuekerungsenzyras ausgesetzt wird, bis das. für Brauwürze erforderliehe Verhältnis zwischen den ve men tierbaren Zuckern und den nicht fermontierbaron Polysacchariden erhalten wird, daßand is exposed to the action of an encyclopedia, until the. for brewing wort required ratio between the usable sugars and non-removable polysaccharides is obtained that
f) die Ilaische auf eine Temperatur von 85-115°0 erhitzt wird, um die länzyme unwirksam zu machen, daßf) the Ilaic is heated to a temperature of 85-115 ° 0, to make the länzyme ineffective that
g) die Maische gefiltert wird, und daßg) the mash is filtered, and that
h) das Piltrat, nachdem ihm, falls dies erwünscht 1st« Bittorstoffe zugesetzt worden sind, in einem Arbeitsgang zu einem Konzentrat evaporiert oder zu einem Pulver getrocknet wird.h) the piltrate, after bitter substances have been added to it, if so desired, in one operation to one Concentrate is evaporated or dried to a powder.
- 6 - ■- 6 - ■
909835/0262909835/0262
Da dieses Verfahren im Gegensatz au den bekannten Verfahren mit höheren Konzentrationen durchgeführt wird, so iat es wärmewirtschaftlich viel vorteilhafter.Since this method is in contrast to the known method is carried out with higher concentrations, it is heat-economical much more beneficial.
Bei dem Verfahren nach dep Erfindung wird als Auagangamaterial Getreide, wie entkeimtes Korn, Roggen, Weizen, Seis ·und insbesondere Gerste oder Gemische aus diesen Getreidearten, verwendet, wobei Gerste jedoch nicht nach der Keimfähigkeit, z.B. für das Mälzen, ausgewählt zu werden braucht, so daß eine mindere Qualität genügt. Als ein Beispiel für ein stärkehaltiges Material, das nicht zu den Getreidearton gehört, soll noch Buchweizen erwähnt werden.In the method according to the invention, Auaganga material is used Cereals such as sterilized grain, rye, wheat, Seis and in particular Barley or mixtures of these cereals, used however, barley does not have to be selected according to its ability to germinate, e.g. for malting, so that it is of inferior quality enough. As an example of a starchy material that does not belong to the Grain Arton, buckwheat should also be mentioned will.
Im Gegensatz zu den älteren Verfahren wird oine Maische ait eineia hohen Feststoff gehalt von gBwichtsmäßlg 25~5Ö& zubereitet. Je nach dem günstigsten pli-Wert für die zuzusetzenden Enzyme wird der pH-i/ert der Maische auf 4- -7 bemessen. Es werden ein "oder mehrere Enzyrapräp&rate zugesetste die als Zellulase, Hemizellulase und möglicherwoise Pektinase in bezug auf die Aktivität sowie in bezug auf die proteolytische Aktivität und auf die $k-Amylaseaktivität standardisiert worden sind. ISs werden angemessen wärmestabile Zellulase-, Hemlzellulase-9 möglicherweise Pektinasö- und Proteaae-Präparatö verwendet„ Als Zellulase, Hemizöllulase und möglicherweise Pektinas© können auch Präparate aus Pilzen benutzt werden. Bei eineia Rohmaterial mit einem hohen Pektingehalt ist dio Verwendung von Pektine»© besonders erwünscht· Froteolytlßche Enzyme können entweder pflanzlich sein, wie Pizin, Bromolin und Papain, oder tierisch, wie penkreatische Protease, oder «sie können aus Pilzen abgeleitet sein. Sehr geeignet ist Protease aus den bekannten Mutationen des Stammbazillus subtilis.. Die \eörmestabf.l ität der zu vBrwßna«nders^L -Amylass auß aen hqchsberiIn contrast to the older methods, a mash with a high solids content of 25 ~ 50% by weight is prepared. Depending on the most favorable pli value for the enzymes to be added, the pH value of the mash is measured at 4-7. There are one "or more Enzyrapräp & rate zugesetst e have been standardized as cellulase, hemicellulase and möglicherwoise pectinase with respect to the activity and with regard to the proteolytic activity and the $ k-amylase activity. ISs are adequately thermostable cellulase, Hemlzellulase- 9 possibly pectinase and proteae preparations used " As cellulase, hemicollulase and possibly pectinase © preparations from mushrooms can also be used. For raw materials with a high pectin content, the use of pectins" © is particularly desirable · Froteolytic enzymes can either be vegetable, like suitable Pizin, Bromolin and papain, or animal, as penkreatische protease, or "they can be derived from fungi. Very protease is subtilis from the known mutations of the Stammbazillus .. the ität \ eörmestabf.l to be vBrwßna" nders ^ L -Amylass outside aen hqchsberi
909&3S702g2909 & 3S702g2
Anforderungen genügen, da sie ihre Aktivität bei einer Temperatur von 86~88°C entwickeln muß· Da diese Temperatur höher ist als diejenige Temperatur, bei der die anderen Enzyme aktiv sind, so wird der Maische dieet-Aiaylaae der Einfachheit halber zusammen mit den anderen Enzymen augesetat. Di©0t»-Amyl&ß© sseigt natürlich bei dieser tieferen Temperatur schon eine gewisse Aktivität« Eina den Anforderungen genügende eU-Amylase kann aus einer hochwärmestabilen Mutation des Stammbazillus subtilla erhalten werden.Requirements are sufficient, since it has to develop its activity at a temperature of 86 ~ 88 ° C. Since this temperature is higher than the temperature at which the other enzymes are active, the mash dieet-Aiaylaae together with the others for the sake of simplicity Enzyme acetate. Of course, the amylase already exhibits a certain activity at this lower temperature.
Die Maische mit den Enzymen wird nunmehr auf einer Temperatur von 5O-6Q°C gehalten und umgerührt, um ein Ausfällen der festen Bestandteile zu verhindern· Hierbei werden die Zellulose, die Hemicellulose, die Kleber, die Proteine und möglicherweise die Pektine gespalten und aufgelöst. Nach der Proteolyee soll das FiI trat der !falsche einen Feststoff gehalt von gewiehtsmäßig 12# und einen Stickstoffgehalt von Mindestens 700 mg/1 aufweisen· Die für die Spaltung erforderliche Zeit beträgt im allgemeinen 1/2 bis 4 Stunden.The mash with the enzymes is now at one temperature kept at 50-60 ° C and stirred to prevent the solid from precipitating Prevent constituents · This is the cellulose that Hemicellulose, the adhesives, the proteins and maybe the Pectins split and dissolved. According to the Proteolyee, that's supposed to FiI entered the wrong one with a solids content of by weight 12 # and have a nitrogen content of at least 700 mg / l The time required for cleavage is generally 1/2 to 4 hours.
Nunmehr wird die Temperatur der Maische unter fortgesetztem Uafuhren auf 86-88°G erhöht. Bei dieser Temperatur zeigt die Ä-Amylase-'die günstigste Aktivität. Dieses Ens^si verflüssigt die Stärke unter Bildungvon Dextrin und bewirkt, daß diese Substanz für die spätere Verzuökerung vorbereitet wird. Diese Verflüssig gung wird im allgemeinen innerhalb Von 10 -* 60 Minuten durchgeführt. Uegen der hohen Temperatur, bei der die Verflüssigung erfolgt, wird eine groSe Ausbeute an wasserlöslichen Subötaneen während der danach durchgeführten Veraaickerung erhalten, d.h. eine hohe Ausbeute des Extraktes·Now the temperature of the mash increases with continued Uafuhr increased to 86-88 ° G. At this temperature the - Amylase - 'the most favorable activity. This ens ^ si liquefies the Starch with the formation of dextrin and causes this substance is being prepared for later saccharification. This liquefied Treatment is generally carried out within 10-60 minutes. Against the high temperature at which the liquefaction occurs, a large yield of water-soluble subothanes is obtained obtained during the subsequent evacuation, i. e. a high yield of the extract
Nach der Verflüssigung wird die Maische auf 55-62 C abgekühlt, und danach wird ein Versuckerungeensyia zugesetzt. Dieser Susat«After liquefaction, the mash is cooled to 55-62 C, and then an anti-seizure syia is added. This Susat "
- 8 909835/02S2 - 8 909835 / 02S2
190340Ü190340Ü
kann bestehen aus einera Maismehl oder einem Malzextraktt einem Anylasepräparat aus Pilzen und/oder einem Arayloglukoaidasepräparat aus Pilzen. Die Verzuckerung, bei der eich Maltose bildet, wird fortgesetzt, bis das Verhältnis- zwischen dem fermentierbaren Zucker und den nicht feraenfcierbaren Polysacchariden den Wert erreicht hat» der für die Brauwürze erforderlich ist. Dieser Vart hängt von der Art des Biers oder von den anderen her- W zustellenden Getränken ab. Xn der Regel betrügt der Fernen tat ionagrad bei der Herstellung von Bier 75-8OJS (d-h. der Prozentsatz des fermentierbaron Zuckers). Der Formen tat ionagrad soll mindestens 75^ betragen« Die Bestimmung des Fermentationsgrades ist in "Analytica EBC (European Brewery Convention), - 2«'-Ausgabe (Elsevier 196$), Saite 61" beschrieben· Die Verzuckerung soll bis zu dem Ausmaß fortschreiten,, bei dem die Farbreaktion der Maische mit Jod negativ ist. Die Verzuckerung dauert im allgemeinen 1/2 bis 10 Stunden. Vird zugelassen, daß die Verzuckerung au weit fortschreitet, so werden die physikalisch-chemischen und . die organoleptischen Kißenschaften dos aus der Würze herzustellendon Biers nachteilig beeinflußt.can consist of a maize flour or a malt extract t an anylase preparation from mushrooms and / or an aryloglucoaidase preparation from mushrooms. The saccharification, in which maltose is formed, is continued until the ratio between the fermentable sugar and the non-fermentable polysaccharides has reached the value required for brewing wort. This Vart depends on the type of beer or from other manufacturers W from the delivering drinks. As a rule, the distant fact ionagrad in the manufacture of beer is 75-8OJS (ie. The percentage of fermentable sugar). The form of ionagrad should be at least 75 ^ «The determination of the degree of fermentation is described in" Analytica EBC (European Brewery Convention), - 2 «'- edition (Elsevier 196 $), string 61". The saccharification should proceed to the extent ,, in which the color reaction of the mash with iodine is negative. The saccharification generally takes 1/2 to 10 hours. If the saccharification is allowed to proceed, the physico-chemical and. the organoleptic properties of the wort produced from don beers adversely affected.
Durch Verwendung von in bezug auf die Aktivität standardleierten Bnzympräparaten und durch sorgfältiges Dosieren kann ein Endprodukt erzeugt werden, das gleichbleibende Eigenschaften aufweist. Die in der Stufe b) des Verfahrens zuzusetzenden spaltenden Enzyme werden vorzugsweise in den nachstehend angeführten Mengen verwendet:Using standard text related to the activity Enzyme preparations and careful dosing can create an end product be generated, which has consistent properties. The cleavage to be added in stage b) of the process Enzymes are preferably used in the amounts listed below used:
Zellulaao 200 - 600 Uinheiten/kg Auaganganateriol Hemizellulase 200 - 1000 Einheiten/kgAusgangsnaterial Pektinase 500 - 2000 Iilnheiten/lcßAusganeeisia te rial Protease $0 — J500 liorthrop-iäinheiten/kg Auegangsma-Zellulaao 200-600 units / kg auaganganateriol Hemicellulase 200-1000 units / kg of starting material Pectinase 500 - 2000 units / lcßAusganeisia te rial Protease $ 0 - J500 liorthropic units / kg initial mass
175»000 ~ 1.000,000 il 175,000 ~ 1,000,000 il
laateriallaaterial
9 0 9 8 3 5 /0262 BAD ORIGINAL9 0 9 8 3 5/0262 BAD ORIGINAL
In der Stuf θ β) des Verfahrene werden die Vor sue Ice run ^a enzyme in den folgenden Mengen aucjoaetztiIn the stage θ β) of the process, the vor sue Ice run ^ a enzyme in the following amounts aucjoaetzti
oder Kaiaoxtrakt und/oder ·or Kaiao extract and / or
Amylase aus Pilsen 10 Gow.# dee Ausgangamaterials,Amylase from Pilsen 10 Gow. # Of the starting material,
berechnet für ο iß Produkt init einer Diastaeeaktivität von 250 nach Win&iech-Kolbach« calculated for ο eat product with one Diastatic activity of 250 according to Win & iech-Kolbach «
Amyioglukosidase IOQ-3OO Amyloßlukosidase-liiJahsiften/KgAmyioglucosidase IOQ-3OO Amyloßlucosidase-liiJahsiften / Kg
Ausgongamaterial.Gonga material.
Sie Aktivitäten der Enzyme wurden wie folgt definiert:The activities of the enzymes were defined as follows:
Zellulases * . Cellulases *.
Wachselwirkuöß der Enayme mit einer Lösung von 95® ag Carboxymethylcellulose (70 C Ilerculeahöh©) in 3OQ es? Wasser, durchgeführt bei einen pH-Vert von ungefähr 4«4- und bei einer Temperatur von 4O0C Die Änderungen der Viskosität; werdon bestimmt ale eine Funktion der Zeit in einen Oetwald-Oannen-Penske-Viakosicie ter ·Wachselffektuöß the Enayme with a solution of 95® ag carboxymethylcellulose (70 C Ilerculeahöh ©) in 3OQ es? Water, carried out at a pH of about 4 Vert "4 and at a temperature of 4O 0 C. The changes in the viscosity; werdon all determined a function of time in an Oetwald-Oannen-Penske-Viakosicie ter
1000 (1ni)1000 ( 1n i)
wobei whereby
ν * der abgewesenen Menge des län^yme ia mg und P^0 und die relative Fll&Sfähigkeit nach 10 bzw. 5 Minuten ist«ν * the amount of län ^ yme ia mg and P ^ 0 and the relative fluidity after 10 or 5 minutes is «
Sie relative Fließfähigkeit F wurde wie folgt definiert: ji „ WM««» , wobei . The relative flowability F was defined as follows: ji "WM""", where.
.- -".. ■..;■■■ ν - ίο -.- - ".. ■ ..; ■■■ ν - ίο -
90983S/0282.90983S / 0282.
- ίο -- ίο -
die1 Strömungsgeschwindigkeit des Wassers,the 1 flow velocity of the water,
die Ströittungsgoeöhwindißkeit des mit dea ivnsya nicht behandelten Substrates uödthe trouble-free demeanor of the with dea ivnsya not treated substrate uöd
die Strömungsgeschwindigkeit des Substrates ist, das der Einwirkung dos ßnzjms t; Minuten lang ©usgasetat wurde, wobei die Jfyeife in Sekunden gemessen wird·is the flow velocity of the substrate that is exposed to the action dos ßnzjms t; Minutes, where the Jfyeife is measured in seconds.
Eine O,2&~ige Losung Boblnienbohnenklebor wird der Binwickung des Enzyms bei einem pH-Wert von 4§5 und bsi einer Temperatur von 400G ausgesätafcκ ,An O, 2% solution of bean glue is sown to the binding of the enzyme at a pH value of 4 § 5 and at a temperature of 40 0 G,
.1000 (% * V Aktivität * ' ■ i Binlieiten/g.1000 (% * V activity * '■ i binaries / g
wobei w, ?.q und F^ die oben ans®führte Bpdeutwagwhere w,? .q and F ^ the Bpdeutwag mentioned above
Pektinaoes - _ : "" -. ' Pektinaoes - _ : "" -. '
Bin PoXypekfcln wird des? Binwirlcung das i&Byaa bei elncsa pH-Wert τοα 4,2 bei einer ^emper&bur v©n %09Q asaa&metzfs Bin PoXypekfcln will it? Binding the i & Byaa at elncsa pH value τοα 4.2 at a ^ emper & bur v © n % 0 9 Q asaa & metzfs
Aktivität - 3*3 Activity - 3 * 3
wobei Vt9 ?,0 «ad Fe■ di® obea angeführte B®a«utnmg ballen.where Vt 9 ?, 0 «ad Fe ■ di® obea bulging B®a« utnmg listed.
Eine Kaaeinlösung wird der Einwirkimg des JlBsyms mit einem ps-wtipt. von 7,^· bei einer Tempsrafcur won. 4O°C 5*1 Minuten auageaetst« Bas nicht afegefeaeste Kasein wird dann bai eine«A cash redemption is the action of the JIBsyms with a ps-wtipt. of 7, ^ · at a tempsrafcur won. 40 ° C 5 * 1 minutes auageaetst «Bas non-freeze casein is then a«
80 98 36/ OS« 3 BAD ORIGINAL80 98 36 / OS «3 ORIGINAL BATHROOM
pH-Wert von 4 ausgefällt und durch Filtern entfernt;ο Die Menge des im Pil trat aufgelösten Kaseins wird bei 660 ajp, kalorimetrisch beotimmt, nachdem durch. Polin-Ciocalteu-Reagenzmittel eine blaue Farbe erzeugt worden ist.pH of 4 precipitated and removed by filtering; ο the amount of the casein dissolved in the pil becomes 660 ajp, calorimetrically beotziel after through. Polin-Ciocalteu reagent a blue color has been produced.
Aktivität ■« A66O Horthrop-Einheiten/gActivity ■ « A 66O Horthrop units / g
A660 das Erloaohen boi 660 A 660 the Erloaohen boi 660
w die abgewogene Menge dea Bnayas in mg un&w is the weighed amount of dea Bnaya in mg un &
F ein Faktor bedeutet, der von dem Enajnn, der Zelle und von der Art des Spektrophotometers abhängt·F means a factor that of the Enajnn, the cell and depends on the type of spectrophotometer
Bei einen Gerät Spectronic 20 der Firma Bausch & I»omb betragen die Werte von P:For a Spectronic 20 device from Bausch & I »omb the values of P:
für eine bakterielle Froteaao 200 Papain, Picin, Bromelin 277 Pankreatin 164for a bacterial Froteaao 200 Papain, Picin, Bromelin 277 Pancreatin 164
Sine 4%-ige Stärkelösung wird der Einwirkung des Enzyms mit einen pH-Wert von 5,1· bei einer Temperatur von 4O0C ausgesetzt· Der Abbau der Stärke zu Dextrin wird in Abhängigkeit von der Zeit durch Prüfung der Parb.e mit Hilf ο von Jod überwachte Der Endpunkt let erreicht; wenn die Farbe der Lösung gleich der Üelllge-Standardfarbe Nr. 620 3-5 istοSine 4% starch solution is subjected to the action of the enzyme with a pH of 5.1 x at a temperature of 4O 0 C · The degradation of the starch to dextrin is in function of time, by examining the Parb.e with Hilf ο monitored by iodine The end point let reached; if the color of the solution is the same as the Üelllge standard color No. 620 3-5 ο
wt pro Granatwt per garnet
• 12 -• 12 -
09835/026209835/0262
wobeiwhereby
w dl© abgewogen© t die Zeit bedeutetw dl © weighed © t means time
vonfrom
diethe
Di© Bestimmung-der 1st "beschrieben in " 1965)„ üeiteDi © determination-the 1st "described in" 1965) "üeite
Diethe
Stärk® in G-lukos© wsci kos© naefe 3Du£f-=Selto®yl0 Stark® in G-lukos © wsci kos © naefe 3Du £ f- = Selto®yl 0
Ein«A"
•/irfemg des1 H• / irfemg des 1 H
c'.-i'is^-laa© aus" de© laaillss ®iabt£li®c '.- i'is ^ -laa © from "de © laaillss ®iabt £ li®
Di® lüaDi® lüa
©abhälfe© abhälfe
α .Η «Λ <=, α .Η «Λ <=,
0 S S 3 S /0 S S 3 S /
BAD ORiGINALBAD ORiGINAL
FÜtrieren entfernt werden· Zu diesen Zweck kann jode geeignete Piltriereinrichtung verwendet werden. Der Filterkuchen wJjtft alt V/asser gründlich ausgewaschen. Das das Filter durchstrdmende Waschwasßor wird gesondert gesammolt und de» Ftltrat nicht beigemischt, da anderenfalls das FiItrat nochmals verdünnt worden würde. Das Waschwasser kann für die Zubereitung der nächsten Maische verwendet werden·Feeding can be removed · For this purpose, iodine can be suitable Piltering device can be used. The filter cake grows old V / ater washed out thoroughly. That flowing through the filter Wash water is collected separately and the filtrate is not mixed in, otherwise the filtrate would be diluted again would. The washing water can be used for the preparation of the next Mash can be used
Das FiItrat kann nunmehr in einem Arbeitsgang au einen Konsentrat eingedampft oder zu einem Pulver getrocknet w®rden· nShrend dee Bindampfens und Trocknens wird die Temperatur der Menge des sageführten Filtrate entsprechend so einregulle^t, daß das Produkt nach der Verdünnimg bsw. Auf ISsung von dem ursprünglichen Filtrat In bezug auf Farbe und Klarheit nicht abweioht tmd daß die Zucker, die Polysaccharide, die Proteine und die stickstoffhaltigen Substanzen wasserlöslich bleiben. The filtrate can now be evaporated to a concentrate or dried to a powder in one operation. During the binding evaporation and drying, the temperature of the amount of the filtrate mentioned is regulated in such a way that the product after dilution, for example. Not differing from the original filtrate in terms of color and clarity and that the sugars, polysaccharides, proteins and nitrogenous substances remain water-soluble.
V/ird die Kohsentriarung tmd die Trocknung bei au hohen flfamperaturen durchgeführt, so kommt es sur sogenannten Maillard-Roaktion, da die Zucker mit den Proteinen reagieren; infolge der Karaaelisation der Zucker findet ©ine Verfärbung statt vm& .das Endpro-· ist aielife laehr ¥ollstfedig in Waeser .X5alieb· - "If the carbonization and drying are carried out at high temperatures, what is known as Maillard action occurs, since the sugars react with the proteins; as a result of the Karaaelisation of the sugar there is a discoloration of the &. the end pro- · is aielife laehr ¥ ollstfedig in Waeser .X5alieb · - "
Eine wirksame Tsrdazipfimg -zvl einem Konsentrat l^,mn äurehgefUhrt werden ia einem YakuumfilöTerda»pfer, a.B. im eäsasi Abwindfil«- e-^aporator9 In einen Luwe-, BnmtMT-, Sa:©- od@r Oenfcritherefilaevaporator oder einer ähnlichen Einrichtung. Es ist hierbei möglich, ein Flltrat mit einem Feststoff gehalt vcfi ungefähr 2596 Gew,^ KU einem Konsentrat mit einem Feststoffgehalt von ungefähr 3096 Gewo^ einBudampfen. Bas Trocknen zu eiaea Pulver XiBt sich in einem Sprühtrockner durchführen, wobei die Temperatur der Luft am Einlaß ungefähr X20-i;50oC und an Auslaß 75-850C beträgtοAn effective Tsrdazipfimg -zvl a Konsentrat l ^, mn are ia a YakuumfilöTerda "pfer, aB in the eäsasi Abwindfil" - e- ^ aporator 9 In a Luwe-, BnmtMT-, Sa: © - od @ r Oenfcritherefilaevaporator or a similar device . It is possible here to evaporate a filtrate with a solids content of about 2596 wt. KU a concentrate with a solids content of about 3096 wt. Bas drying to eiaea XiBt powder in a spray dryer to carry out, wherein the temperature of the air about i-X20 at the inlet; 50 o C and at the outlet 75-85 0 C beträgtο
909835/Q262909835 / Q262
um Filtoat entweder- to filtoat either-
aufon
strait die 8. Dies feansi ainstrait the 8. Dies feansi ain
veal Sfcärkö benu^st 4 April 1966, 49-52 β Aas ü<em veal Sfcärkö used 4 April 1966, 49-52 β Aas ü <em
1.5 -1.5 -
90 9 8357 BAD ORIGiNAL90 9 8357 BAD ORIGINAL
für die Verflüssigung von Stärke geeigneter Konverter· Der
Konverter 8 ist mit Einrichtungen zum Ragulieren der Temperatur
und der Verweilzeife der Maisehe versehen. Nach der Verflüssigung
wird die Maische la ®inera V/ameaustauscfeür 9 auf eine Temperatur
von 55-62°C abgekühlt und danach sia eine® Verscuökerungereak·
tor IO geleitet« Dieses1 RsaktöS1 ist ia d©r glel@fe®a Weise eingerichtet
wie der Reakfesx" 7© s©. daß-<&1® Qtenpecatur und die Verder
Maissfe© gleißhfalls s^galiespfc w^rd^is kBnnen» .Audconverter suitable for liquefying starch · The
Converter 8 is equipped with devices for ragulating the temperature
and the dwell time of the maize marriage. After liquefaction, the mash la ®inera V / ameaustauscfeür 9 is cooled to a temperature of 55-62 ° C and then sia a® digestion reac
tor IO directed «This 1 RsaktöS 1 is ia d © r glel @ fe®a set up like the Reakfesx" 7 © s ©. that - <& 1® Qtenpecatur and the Verder Maissfe © gleißhfalls s ^ galiespfc w ^ rd ^ is can ».Aud
derthe
11 ©iner Losim^ "©iae® ^©^^©läes^iäafptess?!!©» lm©h ä®r Verwird äi© M®i@d!i© ia ®in@2i !!^©amgfeaüaüoMeE1 12 auf eine11 © iner Losim ^ "© iae® ^ © ^^ © läes ^ iäafptess? !! ©» lm © h ä®r Verwird äi © M®i @ d! I © ia ®in @ 2i !! ^ © amgfeaüaüoMeE 1 12 to one
werden. Wä£2äeau8"taia®eis©s? 12 ist? s©will. Wä £ 2äeau8 "taia®eis © s? 12 is? S ©
ständig se-constantly
Waas@retr8-Waas @ retr8-
unwirksaa gemacht in Betrieb filter 15made ineffective in operation filter 15
trocknet© Pdries © P
i. Das durchi. That through
dureti eia !©te" IS sisa BQhHItSf ä
durch oiöa Rohi? 17 ia ®ia Riff erg© f.
wünsch.t0 "kann d©m Pil trat ©in©
laufenddureti eia! © te "IS sisa BQhHItSf ä
by oiöa Rohi? 17 ia ®ia Riff erg © f.
wishes 0 "can the Pil entered © in ©
constantly
©in Rohr© in tube
24· das Kepssatrat24 · the Cepssatrat
Herstellen von Bios1
tränk aus einsa Koa^ssstrafc' octor
Verfateen aCreation of Bios 1
drink from lonely Koa ^ ssstrafc 'octor
Author a
0183 8/020183 8/02
daa Konzentrat alt tfaesar verdünnt, oder das Trockenppodukt wird In Wasser bis zu der üblichen Konzentration der sm. fei·-, montierenden Würze aufgelöst. Die auf diese Viele β zubereitet© Ütfirae wird der üblichen Haupt« und Naohieraenfcieru&fi fen, wonach das Getränk geklärt und je n&eh YAuieeh in Fässern oder Büchsen abgefüllt wird· Ifeim uj&m Konaeateat. das Troekenprodu&t noch kein® Bitterstoff· 9 wäfereat ©der na^fe" dej?daa concentrate old tfaesar diluted, or the dry product is In water up to the usual concentration of the sm. fei · -, assembling wort dissolved. The Ütfirae prepared on this many becomes the usual main and Naohieraenfcieru & fi, after which the drink is clarified and each time it is filled into barrels or cans Ifeim uj & m Konaeateat. the Troekenprodu & t no® bitter substance · 9 wäfereat © der na ^ fe "dej?
duretidureti
ώ 17/ =»ώ 17 / = »
BAD ORSGiNALBAD ORSGiNAL
Nachstehend werden einige Beiapielo für doe erfindungsgemäße Verfahren angeführt.Below are some examples for doe according to the invention Procedure listed.
9 kg Gerste (mit oinom Feuchtigkeitsgehalt von 15t4 Gew»$ und alt einen Proteingehalt von 9»? Gew»%) wurden su Hehl vermählen und »it 16 1 fönaer mit einer Temperatur τοη 4J0O au eine? Maische verrührt· Oar pH-l/ert betrug 5,8, es ist dies der für eine ensyaatiache Spaltung geeignete Wert· Der Maieehe wurden 1 g eines Zellulasepraparatee, 1 g eines. Heqiftalluluqrpräparatea, 9 β eines bakteriellen Proteasepraparatea und 9 g eines bakteriell en •t-Aa^laaepräparatea sugesetst« Die Temperatur der nun-■ehr verflüssigten Maioohe wurde auf 500C erhöht qnd unter umrühren Bwei Stunden lang aufrechterhalten·9 kg of barley (with an oinom moisture content of 15 tons 4% by weight and old a protein content of 9% by weight) were ground and 16 1 fönaer with a temperature τοη 4J 0 O au ein? Mash stirred · The pH value was 5.8, this is the value suitable for ensyaatiache cleavage · 1 g of a cellulase preparation tea, 1 g of a. Heqiftalluluqrpräparatea, 9 β of a bacterial protease preparatea and 9 g of a bacterial en • t-Aa ^ laaepräparatea sugesetst "The temperature of the now liquefied Mayohe was increased to 50 0 C and maintained for two hours while stirring ·
Hiernach wurde die Temperatur in 15 Minuten auf QT0C erhöht und 30 Minuten lang aufrechterhalten· . „. .The temperature was then increased to QT 0 C in 15 minutes and maintained for 30 minutes. ". .
AneohlieBend wurde die Senperatur der Maieche durch indirekte Kühlung auf .6O0O abgesenkt, und es wurde 1 kg Maltaiehl (Feuchtigkeitsgehalt 9 Gep.9tt DiaataseaktivitAt nach Vindiaeh-Kolbach 250) sugeaetBt· Danaoh wurde die Maische weitere 45 Kianten lang bei einer Temperatur von 6O0C durchgerührt. Die Farbreaktion alt Jod war dann negativ, und der Penaentatiooegrad betrug 80%.AneohlieBend the Senperatur the Maieche was lowered by indirect cooling in .6O 0 O, and 1 kg of Maltaiehl (moisture content 9 Gep.9tt DiaataseaktivitAt according Vindiaeh-Kolbach 250) sugeaetBt · Danaoh the mash further 45 Kianten was agitated at a temperature of from 6O 0 C. The color reaction with iodine was then negative, and the degree of penentation was 80%.
Daraufhin wurde die Maieohe in 25 Minuten «m Sieden gebracht und weitere 15 Minuten, lang gekocht, wonach die Kaieche auf 75°O abgekühlt wurde·Thereupon the Maieohe was brought to the boil in 25 minutes and cooked for another 15 minutes, after which the quay at 75 ° E was cooled
die Maische wurde dann 30 Minuten lang etehengelaeaen, damit die unaufgelösten Bost andteile eich absetsen konntene wonach die Maische gefiltert wurde« Das Filtrat wurde in eine» "Anhydro*- Sprühtrockner getrocknet, wobei die Temperainxr der Luft aa Äis-The mash was then etehengelaeaen 30 minutes so that the unresolved Bost andteile could absetsen verifiable e after the mash was filtered "The filtrate was in a""Anhydro * - spray dried, and the Temperainxr the air aa Äis-
- 18 -- 18 -
909835/0262909835/0262
laß 1250C und am Auelaß 800C betrug« Ea wurden 6990 gTroekensubstans erhalten, und zwar mit einesLet 125 0 C and at the Auelaß was 80 0 C «Ea 6990 g of dry substance were obtained, namely with one
Feuchtigkeitsgehalt voa 3»? Gew«#, eines Bactraktgehalt roti 95,2 (*·*·£ und eines Proteingehalt ve» 4,3 Qsw«£«Moisture content voa 3 »? Gew «#, one Bactract content roti 95.2 (* · * · £ and one Protein content ve »4,3 Qsw« £ «
Unter "Bxtraktgehait" wird, die Meng® der Trooketteubatans verstanden, die auf der Messung der spezifischen Schwere einer Lömsng basiert und auf der Uswandliää&g in den Zuekerprosentsats nach Plato's Suckertabelleβ Das Resultat eines ßrockenproduktes wird in den Peststoffgehalfc uag©wanAelt·By "Bxtraktgehait" the Meng® the Trooketteubatans is understood that based on the measurement of the specific gravity of an Lömsng and on the Uswandliää & g in the Zuekerprosentsats by Plato Sucker Table β The result of ßrockenproduktes is UAG in the Peststoffgehalfc © · wanAelt
Das Produkt «ar in ^Tasser voll ISslietu Be «urSen 5 kg^ trockenen Boboaterials für die Bräues«! in 23 % faeser aufge» ISst. Die auf diese Weise sufe@rettete Vü?se hatte die folgende Susaeienaatzung:The product "ar in ^ a cup full of beer" urSen 5 kg ^ dry Boboaterials for the brews "! in 23 % feaser. The birds rescued in this way had the following Susaeienaatz:
Die Würse wurde bei einer Teoperatur τοη 8^ß fersentlerH, ucsd die Fermentation schritt raeeh fort· Hach sieben Tagen betrug der seheinbare Htztraktgehalt 3,8 Gew,%, so daß die V&rse in ein 2$-£4ter->Fass tus Kaonfementiereii «ingeffillt werden kennt»· y £s wurde eine Menge pulveriaiertes Batrliaisohosulat, in 1 1 Was- J ser aufgellet, stigesetst« welche Meog« einer Bosis vm The sausages were fermented at a tea temperature of τοη 8 ^ ß, and the fermentation progressed raeeh.Hach seven days the apparent heat tract content was 3.8 wt. ingeffillt be familiar with "* y £ s been a lot pulveriaiertes Batrliaisohosulat in 1 1 water J ser aufgellet," stigesetst which MEOG vm "a Bosis
909 8 3 5/026 2909 8 3 5/026 2
JO mg Isohume * lone/1 entsprach. Nach einer Klärrnigsperiode von * Rochen wurde aas Bier abgesogen. Dea Produkt hatte die folgende Zusammensetzung:JO mg Isohume * lone / 1 corresponded. After a period of clarification Aas beer was sucked off from * Rochen. Dea product had the the following composition:
scheinbarer JSxtraJctgshalt Farbe pH-tfert Viskosität in Zentistokes Bcbauiaseit ic SeJoindeii Haftfähigkeit des Sshaumes trübungsprüfung (nach Aiialyfciea SBC, 2.Äusg.S©itö 55-66) naoh diner Lagerung vonApparent extra content Color pH-tfert Viscosity in centistokes Bcbauiaseit ic SeJoindeii Adhesiveness of the foam turbidity test (according to Aiialyfciea SBC, 2nd ed. S © itö 55-66) naoh diner storage of
5 Tagen bei ®5 days at ®
and dauE 2Ί- Stusdea bei 7 Tagenand join 2Ί- Stusdea at 7 days
äaaaäaaa
StundeuHour
bei ._Ä,at ._ Ä ,
"bei 0°e."at 0 ° e.
2,5 Gew.% 7,8 4,5
1»52 329
%2.5 wt% 7.8 4.5 1 »52 329
%
3,83.8
warenwas
Bs «urde eine verflüssigte Maische in des Beispiel I wie nach A liquefied mash was used in Example I as in
©i© verflüssigte Haische ward© dureh indirekt© lühlimg auf eine© i © liquefied sharks were © by indirect © lühlimg on one
13 g eines Et et 13 g of an Et et
2jssg auf2jssg on
inner-L^ lilimten lansinner-L ^ lilimten lans
60°0 abgakülilt8 60 ° 0 expired 8
laae aas Pilsen eltta? f®MperafeöT vom 6O0C halb von 25 Miiiufeeri auf" den-.Si@ä:©puiakt 20 ~laae aas Pilsen eltta? f®MperafeöT from 6O 0 C half from 25 Miiiufeeri to "den-.Si@ä: © puiakt 20 ~
909835/02S-2909835 / 02S-2
aufrechterhalten wurde· Hiernach wurdle die Temperatur auf abgesenkt« Die Maische wurde 30 Minuton lang ohno Umrühren stehengelassen» so daß aich ein Sediment bilden konnte. Anschliessend wurde die Maische gofiltort. was maintained · Hereafter wurdle the temperature lowered "The mash was 30 Minuton long ohno stirring left" so that Aich a sediment could form. The mash was then gofiltort.
Das FiItrat mirde in einem "AnhydjK^-Spruktrockner getrocknet* wobei die Temperatur der Luft am Einlaß 125°0 und am Auslaß 80°C betrug. JSa wurden 6200 g Trockensubstanz der folgenden Zusammensetzung erhalten s The FiItrat mirde in a "^ AnhydjK -Spruktrockner dried * the temperature of the air at the inlet 125 ° 0 and at the outlet was 80 ° C. Jsa were 6200 g dry substance of the following composition obtained s
Feuchtigkeitsgehalt 4t2 Gew.# Extraktgehalt 94,1 Go* .% Moisture content 4 t 2 wt. # Extract content 94.1 Go *.%
Daa Produkt war in Wasser voll löslich. Zum Brauen wurden 3 kg dos getrockneten Rohmaterials in 23 1 Wasser aufgelöst« Die zubereitete Würae hatte dia folgende Zusannaenaetzung:The product was completely soluble in water. 3 kg were used for brewing dos dried raw material dissolved in 23 liters of water «The prepared Würae had the following composition:
Farbe 9,7Color 9.7
pBMUert 5 »6pBMUert 5 »6
Die Kurse wurde bei einer Tenperatur von 8^°C fernen ti art. Nach acht Tagen wurde das frische Bier in ein 35-Liter-Paße für die NachferBientierunB eingefüllt. Ferner wurde eine Menge von pul-▼erieiertem Hatriumieohumulat, in 1 1 Wasser aufgelöst t zügesetst. Diese Uenge entspricht einer Dosis $on 30 mg Ißohunoleii/1, Mach einer Klärperiode von drei tfoohea wurde das Bier abgezogen. Das Bier hatte die folgende Zusammensetzung:The courses were carried out at a temperature of 8 ^ ° C distant ti art. After eight days, the fresh beer was poured into a 35-liter passport for follow-up servicing. Further, an amount of powder-▼ erieiertem Hatriumieohumulat dissolved in 1 1 water zügesetst t. This amount corresponds to a dose of 30 mg Ißohunoleii / l. After a clearing period of three tfoohea, the beer was drawn off. The beer had the following composition:
' . ■■ · ' V 21 -'. ■■ · 'V 21 -
9 0 9 8 3 5/0262 BA0 0RiGlNAL 9 0 9 8 3 5/0262 BA0 0RiGlNAL
scheinbarer Extraktgehalt 2,0 Qew,£ Farbe 5,2apparent extract content 2.0 Qew, £ Color 5.2
Sehauaungaseit in Sekunden 3*3 Schaiahaftfähigkeit 57 *Sehauaungaseit in seconds 3 * 3 Schaia adhesion 57 *
Der scheinbare Extraktgehalt let geringer ala der wirkliche Gebalt, da der vorhandene Alkohol die spesiflsone Schwere vermindert. Die organoleptiechen Eigenschaften dea Bieres waren Toll befriedigend·The apparent extract content is less than the real one Formed because the alcohol present reduces the specific severity. The organoleptic properties of the beer were great satisfactory·
Sa wurde das ia Beispiel I beschriebene Verfahren durchgeführt, und die gekochte und abgekühlte Maische wurde gefiltert· Das erhaltene Viltrat wurde in eine» Arbeit agang in einem FiI*- evaporator (Bauart Saabay) bei einen verminderten Druck won 40 am Q3 absolut bis su eine» Peatstoffgehalt won 80 Oew«% eingedampft. Das Konsentrat bestand aua eine« dickflüssigen, jedoch leicht su handhabenden Sirup· 8352 g Konzentrat wurden erhalten· Ton diese« Konsentrat wurden 2000 g in 1*,8 1 Waaaer auf gelöst. Die nurse hatte die folgende ZuaaKaensetsungiSa the procedure described in Example I was carried out, and the boiled and cooled mash was filtered The obtained Viltrat was put into a "work in a FiI * - evaporator (type Saabay) at a reduced pressure won 40 on Q3 absolute up to below a "fuel content of 80 Oew"% evaporated. The concentrate consisted of a thick, but easy-to-handle syrup · 8352 g of concentrate received · Ton this «Consentrat were 2000 g in 1 *, 8 1 Waaaer on resolved. The nurse had the following ZuaaKaensetsungi
eUAjBinoaäuregehalt 238 «s/leUAjBinoa acid content 238 «s / l
»arbe 11,2 ρΉ-üert 5,5»Work 11.2 ρΉ-over 5.5
him den obenatehenden Verton geht hervor, daß diese TfUrse ein geeigne tea Auagangsmatwrial für die Herstellung Ton Bier ist· him the obenatehenden Verton shows that this TfUrse a geeigne tea Auagangsmatwrial for making sound beer ·
""■■""· 22 - '"" ■■ "" · 22 - '
909 8 35/026 2909 8 35/026 2
Claims (1)
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL6800875A NL6800875A (en) | 1968-01-19 | 1968-01-19 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DE1903400A1 true DE1903400A1 (en) | 1969-08-28 |
Family
ID=19802554
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DE19691903400 Pending DE1903400A1 (en) | 1968-01-19 | 1969-01-17 | Process for preparing a concentrated or dry raw material for brewing purposes |
Country Status (12)
Country | Link |
---|---|
AT (1) | AT286909B (en) |
BE (1) | BE726935A (en) |
CA (1) | CA931090A (en) |
CS (1) | CS161082B2 (en) |
DE (1) | DE1903400A1 (en) |
DK (1) | DK124485B (en) |
ES (1) | ES362667A1 (en) |
FR (1) | FR1602492A (en) |
GB (1) | GB1248505A (en) |
IE (1) | IE32616B1 (en) |
IT (1) | IT1030006B (en) |
NL (1) | NL6800875A (en) |
Cited By (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE4413762A1 (en) * | 1993-04-29 | 1995-01-05 | Rbm Elke Manasek | Conveyor on the paternoster principle for picking up, storing, accumulating and dispensing articles |
DE10065709A1 (en) * | 2000-12-29 | 2002-07-11 | Sturm Jun | Coating appliance for components has drying station with paternoster conveyor positioned and driven separate from horizontal continuous conveyor |
WO2004011591A1 (en) * | 2002-07-25 | 2004-02-05 | Novozymes A/S | Mashing process |
DE10244325A1 (en) * | 2002-09-23 | 2004-04-01 | Siegmar Koblitz | System for supplying workpieces to work station comprises conveyor belt operating in stepwise fashion which moves workpieces from starting point to point below work station where lift transfers them to work station |
EP3138902A1 (en) * | 2015-09-04 | 2017-03-08 | ZIEMANN HOLVRIEKA GmbH | Method and device for treating or producing a wort in beer or beverage manufacture and corresponding use |
Families Citing this family (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS54117096A (en) | 1978-02-27 | 1979-09-11 | Masahisa Takeda | Brewing of alcoholic drink |
JPS5642574A (en) | 1979-09-11 | 1981-04-20 | Asahi Breweries Ltd | Drink obtained from homo-lactic acid bacteria and its preparation |
US20040219649A1 (en) * | 2003-03-10 | 2004-11-04 | Novozymes A/S | Alcohol product processes |
CN101490236B (en) | 2006-05-19 | 2013-01-02 | 喜力供应链有限公司 | A method of producing a mash extract and an apparatus for carrying out such method |
CZ304939B6 (en) * | 2010-04-09 | 2015-02-04 | Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. | Production technology of condensate formed by beer wort concentration |
US20120251661A1 (en) * | 2011-04-01 | 2012-10-04 | Peter Toombs | Producing Beer Using a Wort Concentrate |
KR20190085921A (en) * | 2016-11-28 | 2019-07-19 | 네스텍 소시에테아노님 | Method of manufacturing grain extract |
CN109749903A (en) * | 2019-03-07 | 2019-05-14 | 武汉精酿工坊技术有限公司 | A kind of production method of the malt flour containing hops constituents |
EP4051773A1 (en) * | 2019-10-30 | 2022-09-07 | Cargill, Incorporated | Light-colored malt extracts |
CN111394409A (en) * | 2020-03-13 | 2020-07-10 | 广州智特奇生物科技股份有限公司 | Method for preparing syrup by enzymolysis of starch raw material |
CN116584305B (en) * | 2023-06-06 | 2023-11-21 | 广东金网农业发展有限公司 | Method for cultivating edible fungi by using cinnamon leaves |
-
1968
- 1968-01-19 NL NL6800875A patent/NL6800875A/xx unknown
- 1968-12-31 FR FR1602492D patent/FR1602492A/fr not_active Expired
-
1969
- 1969-01-13 IE IE5169A patent/IE32616B1/en unknown
- 1969-01-15 BE BE726935D patent/BE726935A/xx unknown
- 1969-01-15 CA CA040203A patent/CA931090A/en not_active Expired
- 1969-01-17 CS CS31669A patent/CS161082B2/cs unknown
- 1969-01-17 DK DK27469A patent/DK124485B/en unknown
- 1969-01-17 AT AT50469A patent/AT286909B/en not_active IP Right Cessation
- 1969-01-17 DE DE19691903400 patent/DE1903400A1/en active Pending
- 1969-01-17 GB GB276869A patent/GB1248505A/en not_active Expired
- 1969-01-18 ES ES362667A patent/ES362667A1/en not_active Expired
- 1969-01-18 IT IT5020269A patent/IT1030006B/en active
Cited By (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE4413762A1 (en) * | 1993-04-29 | 1995-01-05 | Rbm Elke Manasek | Conveyor on the paternoster principle for picking up, storing, accumulating and dispensing articles |
DE10065709A1 (en) * | 2000-12-29 | 2002-07-11 | Sturm Jun | Coating appliance for components has drying station with paternoster conveyor positioned and driven separate from horizontal continuous conveyor |
WO2004011591A1 (en) * | 2002-07-25 | 2004-02-05 | Novozymes A/S | Mashing process |
DE10244325A1 (en) * | 2002-09-23 | 2004-04-01 | Siegmar Koblitz | System for supplying workpieces to work station comprises conveyor belt operating in stepwise fashion which moves workpieces from starting point to point below work station where lift transfers them to work station |
EP3138902A1 (en) * | 2015-09-04 | 2017-03-08 | ZIEMANN HOLVRIEKA GmbH | Method and device for treating or producing a wort in beer or beverage manufacture and corresponding use |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
NL6800875A (en) | 1969-07-22 |
IT1030006B (en) | 1979-03-30 |
DK124485B (en) | 1972-10-23 |
IE32616B1 (en) | 1973-10-03 |
GB1248505A (en) | 1971-10-06 |
AT286909B (en) | 1970-12-28 |
IE32616L (en) | 1969-07-19 |
CA931090A (en) | 1973-07-31 |
ES362667A1 (en) | 1970-09-01 |
BE726935A (en) | 1969-06-16 |
CS161082B2 (en) | 1975-05-04 |
FR1602492A (en) | 1970-11-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DE1903400A1 (en) | Process for preparing a concentrated or dry raw material for brewing purposes | |
CH644736A5 (en) | METHOD FOR PRODUCING A COMPLETELY ENZYMATIC HYDROLYSED PRODUCT FROM THE WHOLE GRAIN OF GRAIN. | |
CH494815A (en) | Process for making beer | |
DE2158319A1 (en) | Method of making a brewery wort | |
DE2334290A1 (en) | PROCESS FOR THE PRODUCTION OF STARCH HYDROLYZATES | |
Nakamura et al. | Some Physico‐chemical Properties of Fermented Cassava Starch („Polvilho Azedo” ︁) | |
DE2228038A1 (en) | Easily fermentable wort or easily fermentable syrup, their production and use | |
DE1918765A1 (en) | Process for the production of beer and of raw material for brewing | |
DE2236720A1 (en) | PROCESS FOR MANUFACTURING WORT FOR THE FOOD INDUSTRY AND IN PARTICULAR FOR BREWERIES | |
EP2106408B1 (en) | Method for the production of starch | |
DE3212390A1 (en) | Process for the production and processing of a novel malt product | |
DE1113430B (en) | Process for the production of starch breakdown products | |
DE102011050441A1 (en) | Producing mash for brewing beer, comprises producing mash comprising starch carrier, water and enzyme for splitting starch and/or protein, heating mash, and precipitating enzyme present in mash or adding precipitated enzyme to mash | |
DE545488C (en) | Method of malting grain | |
WO2014122154A1 (en) | Malt extract | |
DE2227976C3 (en) | Process for the saccharification of starch | |
EP2380967A1 (en) | Brewing method | |
DE4226260C1 (en) | Prodn. of drinkable bran extract - by enzymatic digestion of cereal bran in acidified water | |
DE1642748A1 (en) | Process for the production of an extract from farinaceous substances | |
DE2045682C3 (en) | Production of infusion wort | |
DE499384C (en) | Process for the production of nitrogenous vitamins, lipoids and cleavage products of extracts from cereal seedlings containing protein | |
CH622028A5 (en) | Process for producing sweet foodstuffs from starch-containing vegetable products | |
DE102631C (en) | ||
DE2245858A1 (en) | METHOD FOR TREATMENT OF CONSTRUCTIONS | |
DE660814C (en) | Process for the production of extracts from fresh green malt |